Trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, s-a bazat pe traducătorii de la Kremlin în întâlnirile sale cu președintele rus Vladimir Putin, potrivit unui oficial american și doi oficiali occidentali care cunosc discuțiile.
Witkoff, care a devenit de facto trimisul personal al lui Trump la președintele rus Vladimir Putin, s-a întâlnit cu președintele rus de mai multe ori în ultimele luni. Cea mai recentă vizită a sa a avut loc la Moscova pe 26 aprilie, a doua zi după ce un atac cu rachete în masă a ucis 12 persoane la Kiev.
Witkoff – un magnat imobiliar care nu vorbește rusă – nu și-a angajat propriul interpret în timpul acestor întâlniri. Decizia a reprezentat o încălcare a protocoalelor tipice și l-a făcut dependent de traducătorii furnizați de Kremlin.
„Dacă vorbesc între ei în rusă, el nu știe ce spun”, a spus un oficial occidental.
Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia, a calificat refuzul lui Witkoff de a-și folosi propriul interpret „o idee foarte proastă”.
„Vorbesc rusă și am ascultat interpreți de la Kremlin și interpreți americani la aceeași întâlnire, iar limba nu este niciodată aceeași”, a declarat McFaul.
Comportamentul lui Witkoff în negocierile de profil înalt a fost pus în discuție anterior. The New York Post a raportat că abordarea sa a provocat îngrijorare în rândul oficialilor de la Casa Albă.
O sursă l-a descris pe Witkoff drept „un tip drăguț, dar un idiot prost”.
Președintele american Donald Trump și-a exprimat din ce în ce mai mult frustrarea față de incapacitatea sa de a asigura o încetare a focului în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. În timp ce administrația sa a căutat legături mai calde cu Moscova, Trump a susținut propunerea Ucrainei și a Europei pentru o încetare a focului necondiționată de 30 de zile și a spus că va impune sancțiuni mai dure împotriva Rusiei dacă Putin ar refuza.
Putin nu a fost de acord cu propunerea. În remarcile din 11 mai, el a invitat în schimb Ucraina să înceapă negocierile directe la Istanbul pe 15 mai. Rusia a refuzat în mod constant să accepte o încetare a focului necondiționată în războiul său pe scară largă împotriva Ucrainei.