miercuri, mai 14, 2025
spot_img

Prințul Paul, arestat la domiciliu la Paris! Franța a răspuns cererii autorităților române

Prințul Paul-Philippe al României a fost arestat la domiciliu la Paris, duminică, 7 aprilie, în urma unei solicitări transmise de autoritățile române prin Biroul SIRENE. Franța a răspuns astfel unui nou mandat european de arestare emis de Curtea de Apel Brașov, care a cerut localizarea și predarea acestuia pentru executarea unei pedepse definitive cu închisoarea.

Reamintim că Paul al României, în vârstă de 75 de ani, a fost condamnat definitiv în decembrie 2020 la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență și complicitate la abuz în serviciu, într-un dosar privind restituirea ilegală a unor terenuri din nordul Capitalei, pe care le-a revendicat în mod fals.

După ce a fugit din România înainte de punerea în executare a sentinței, autoritățile l-au localizat inițial în Franța, în 2022. Cu toate acestea, extrădarea sa a fost blocată de o Curte de Apel franceză, care a considerat că drepturile sale fundamentale ar putea fi încălcate în sistemul penitenciar românesc.

Autoritățile din România au emis ulterior un nou mandat european de arestare, care a fost validat de Biroul SIRENE și transmis din nou părții franceze. De această dată, Franța a cooperat și a procedat la arestarea la domiciliu a prințului, iar procedura de predare este acum în curs de desfășurare.

Justiția română insistă pe extrădare

Ministerul Justiției, prin Alina Gorghiu, a reacționat în mai multe rânduri împotriva refuzurilor anterioare ale statelor europene de a colabora în cazuri de extrădare, inclusiv în dosarul lui Paul-Philippe Lambrino. Gorghiu a cerut inclusiv premierului Marcel Ciolacu să aibă o poziție fermă în relațiile diplomatice, în condițiile în care imaginea justiției române este afectată de refuzurile succesive venite din partea unor state UE.

Potrivit autorităților, „prințul Paul” nu mai beneficiază de vreo formă de protecție juridică, iar toate căile de atac pe care le-a folosit până acum împotriva extrădării sunt fie epuizate, fie contestate procedural. O instanță din Malta, unde s-a refugiat pentru o perioadă, a respins de asemenea predarea lui către România, invocând posibile tratamente necorespunzătoare în închisorile românești.

Un dosar controversat, cu ramificații internaționale

Cazul prințului Paul a atras atenția opiniei publice atât prin implicarea numelui regal, cât și prin traseul complicat de fugă, protecție și refuzuri de extrădare în diverse țări europene. Deși condamnat pentru fapte de corupție, el a beneficiat, până acum, de decizii favorabile în Franța și Malta.

Acum, odată cu reluarea procedurilor de arestare și cu plasarea sa în arest la domiciliu, autoritățile române speră că extrădarea lui va deveni iminentă.

Articole relevante

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie

400FaniÎmi place
- Advertisement -spot_img

Ultimele articole