marți, mai 13, 2025
spot_img

Piesa de teatru în care trebuia să joace Mihai Mălaimare a fost anulată, după o postare a actorului pe Facebook

Universitatea de Arte din Iaşi a anunţat suspendarea spectacolului „La margine de Copou”, în care juca şi actorul Mihai Mălaimare, după ce acesta a scris pe Facebook: „Turul II vine însă ca un val imens şi veţi ajunge în canal, sau la canal!”. Universitatea ieşeană de Artă condamnă orice manifestare de tip extremist.

Iniţial, conducerea universităţii a precizat că spectacolul a fost anulat din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, însă sâmbătă universitatea ieşeană a revenit cu precizări, în care condamnă „orice declaraţie de tip extremist”.

„În urma discuţiilor tensionate din spaţiul public petrecute în ultimele zile, revenim şi subliniem faptul că Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi condamnă orice declaraţie şi manifestare de tip extremist. Apelul la solidaritate si discernământ nu trebuie înţeles ca o măsură de acceptare a oricărei forme de derapaj, ci este un îndemn de a ne păstra calmul. Totodată, ne reafirmăm cu tărie respectul pentru democraţie şi valorile europene. Date fiind toate acestea, proiectul «La margine de Copou» este oprit, iar reprezentaţiile deja anunţate şi promovate au fost suspendate”, a anunţat conducerea Universităţii de arte „George Enescu” din Iaşi.

Tot sâmbătă, actorul Mihai Mălaimare a scris pe Facebook că „este siderat de amploarea reacţiilor şi de interpretarea abuzivă care s-a dat postării sale”.

„Nu-mi imaginez deloc întoarcerea comunismului de tip stalinist şi nu-mi stă deloc în gândire să trimit oamenii «la canal». Se poate orice în această luptă, văd, dar eu refuz să fac parte din ea în aceste condiţii. Celor care au comentat incalificabil la adresa mea cu această ocazie le spun doar că se înşală, celor care mă susţin le mulţumesc. Mă voi retrage de pe Facebook pentru totdeauna”, a scris actorul Mihai Mălaimare.

Universitatea de Arte din Iaşi a anunţat suspendarea spectacolului „La Marginea de Copou”, programat pentru vineri seară, invocând condiţii meteo nefavorabile.

Studenţii universităţii ieşene au reacţionat, cerând oprirea colaborării cu actorul Mălaimare.

„Ne exprimăm profunda îngrijorare faţă de apariţia unor mesaje cu caracter extremist în spaţiul public, venite din partea unei persoane cu care Universitatea Naţională de Arte George Enescu Iaşi colaborează. Considerăm că astfel de poziţionări sunt incompatibile cu valorile europene, democratice şi culturale pe care universitatea noastră le promovează (…). Solicităm conducerii UNAGE Iaşi să comunice public poziţia instituţiei de învăţământ superior şi întreruperea imediată a oricărei colaborări didactice sau artistice cu domnul Mihai Mălaimare”, au precizat reprezentanţii studenţilor.

Actorul Mihai Mălaimare, susţinător AUR şi al liderilor Călin Georgescu şi George Simion, a scris pe Facebook după primul tur al alegerilor prezidenţiale: „Nu aţi vrut Turul II înapoi! Turul II vine însă ca un val imens şi veţi ajunge în canal, sau la canal!“.

Ulterior, el a şters postarea în urma criticilor formulate la adresa sa.

Universitatea a luat o poziţie fermă, evidenţiind faptul că manifestările de extremism nu au loc în cadrul comunităţii academice. Reacţia elevilor este un semn al conştiinţei civice active, iar mesajul lor subliniază nevoia de responsabilitate din partea actorilor culturali. Din păcate, aceste evenimente au devenit o sursă de diviziune în cadrul comunităţii universitare, dar, prin acţiuni concrete, este esenţial ca instituţiile de învăţământ să se distanţeze de orice formă de extremism. Această situaţie ne reaminteşte că arta şi cultura ar trebui să promoveze unitatea, diversitatea şi toleranţa, nu ura sau instigarea la violenţă. Universitatea de Arte din Iaşi îşi reafirmă angajamentul de a crea un mediu sigur pentru toţi studenţii, unde diversitatea este sărbătorită, iar discursul de ură este combătut.

Suspensia spectacolului este, prin urmare, o decizie necesară pentru a menţine integritatea şi reputaţia instituţiei. Ceea ce s-a întâmplat în jurul acestui eveniment ne arată că dialogul civilizat este esenţial, iar orice formă de provocare trebuie să fie tratată cu seriozitate. Oferind un mediu de învăţare deschis, universitatea contribuie la formarea unor tineri informaţi, care pot face faţă provocărilor societăţii moderne. Este esenţial ca universităţile să fie un exemplu de valori democratice, iar studenţii să fie încurajaţi să exprime opinii, dar într-un mod respectuos şi constructiv.

În concluzie, scandalul generat de declaraţiile actorului Mălaimare a dus la o mobilizare a studenţilor care cer acţiuni mai ferme împotriva extremismului. Este un semnal clar că tinerii caută un loc de învăţare unde să se simtă în siguranţă, iar universitatea trebuie să răspundă acestei nevoi. Astfel de cazuri demonstrează, de asemenea, importanţa filtrării mesajelor care ajung în spaţiul public, în special din partea celor care au o influenţă semnificativă asupra opiniei publice.

Articole relevante

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie

400FaniÎmi place
- Advertisement -spot_img

Ultimele articole