Liderul unei rețele rusești de spionaj cu sediul în Marea Britanie, despre care procurorii au spus că a desfășurat activități de supraveghere pentru Kremlin, a fost condamnat luni de un tribunal din Londra la aproape 11 ani de închisoare.
Orlin Roussev, în vârstă de 47 de ani, a pledat vinovat înainte de proces pentru acuzația de conspirație pentru spionaj în profitul Rusiei. Judecătorul Nicholas Hilliard l-a condamnat pe Roussev la 10 ani și opt luni de închisoare, spunându-i că operațiunile pe care le-a condus reprezentau un risc serios pentru securitatea națională a Marii Britanii.
Roussev este unul dintre cei șase bulgari condamnați pentru rolul lor în echipa condusă de Jan Marsalek pentru a supraveghea jurnaliști, disidenți și soldați ucraineni instruiți la o bază militară americană din Germania.
Trei membri ai grupului au fost găsiți vinovați în martie, în timp ce Roussev, adjunctul său, Bizer Djambazov, în vârstă de 44 de ani, și un al treilea bărbat – Ivan Stoianov, 33 de ani – au pledat „vinovat” anul trecut.
Djambazov a fost condamnat la 10 ani și două luni închisoare, în timp ce fosta sa parteneră Katrin Ivanova, în vârstă de 33 de ani, a primit o pedeapsă de nouă ani și opt luni. Vania Gaberova, în vârstă de 30 de ani, a fost condamnată la opt ani de închisoare, minus o perioadă de un an și trei luni pe care a petrecut-o deja în arest.
Fostul său partener Tihomir Ivancev, 39 de ani, fost înotător de performanță, a fost condamnat la opt ani. Stoianov a fost condamnat la șase ani și patru luni, minus perioada deja executată.
Procurorii au declarat că unitatea nu lucra direct pentru serviciile secrete ruse și erau motivați mai ales de bani. Avocatul lui Jan Marsalek din Germania a refuzat să comenteze.
Relațiile dintre Marea Britanie și Rusia au scăzut la un nivel minim de la începutul războiului din Ucraina, Marea Britanie acuzând Rusia că încearcă să provoace „haos” în Europa.
Procurorii au declarat că activitățile rețelei de spionaj reprezentau o amenințare gravă la adresa securității naționale britanice, în timp ce poliția a afirmat că unitatea „spiona la scară aproape industrială”.
Una dintre operațiunile lor a fost un plan de interceptare a semnalelor de telefonie mobilă la Patch Barracks, o bază americană de lângă Stuttgart, unde ar fi fost antrenați trupe ucrainene pentru a utiliza rachete sol-aer Patriot.
O mare parte a cazului s-a concentrat pe miile de mesaje dintre Marsalek și Roussev, care conțineau planuri pe jumătate elaborate și glume despre operațiunile rusești pe teritoriul britanic, inclusiv otrăvirea agentului dublu rus Serghei Skripal în 2018.
Cei doi s-au referit în mod repetat la serviciile de informații militare ruse GRU și la alte servicii de securitate și au discutat despre planuri de a furniza drone Rusiei și arme Camerunului, precum și despre admirația lor pentru Elon Musk.
Ambasada Rusiei la Londra nu a comentat cazul, deși Kremlinul a respins întotdeauna astfel de acuzații de spionaj.
Experții spun că a fost una dintre „cele mai mari și mai complexe” operațiuni inamice descoperite pe teritoriul Regatului Unit. Cei șase membri ai rețelei de spionaj își stabiliseră sediul la o pensiune din Great Yarmouth, pe coasta de est a Angliei – casa de oaspeți „Haydee”. Aici au fost descoperite echipamente electronice și de spionaj, care au fost confiscate.
Rețeaua s-a angajat într-o serie de operațiuni de monitorizare și de culegere de informații pe parcursul a trei ani, timp în care spionii erau denumiți Minioni – personaje din filmul de animație Despicable Me.
Ivanova, recepționeră la un laborator din Harrow, nordul Londrei, și Gaberova, cosmeticiană în Acton, vestul Londrei, se aflau într-un triunghi amoros cu șeful de operațiuni al rețelei de spionaj.
Djambazov, șofer de livrări, care conducea operațiunile terestre ale rețelei de spionaj, pretindea că are cancer pentru a-și acoperi relația cu Gaberova.
Din grup făcea parte și cel mai bun prieten al lui Djambazov, Stoianov, din Greenford, nord-vestul Londrei – un fost luptător în cușcă cunoscut sub numele de „The Rock”, care reprezentase Bulgaria la judo și sambo.
În centrul operațiunii se afla însă Roussev, care a lucrat pentru o companie de tehnologie la Bursa din Londra înainte de a deveni spion independent plătit. Roussev a locuit lângă Tower Bridge, în centrul Londrei, înainte de a se muta la Great Yarmouth, unde partenerul său a cumpărat casa de oaspeți Haydee, care avea 33 de camere. Acolo și-a ascuns uriașa colecție de echipamente de spionaj, dintre care o mare parte a fost adaptată chiar de el.
Se crede că Roussev a primit „substanțial mai mult” decât cele 173.000 de lire sterline pe care le-a plătit altor membri ai rețelei de spioni, dar a fost plătit în criptomonede, iar banii nu au fost depistați.
Printre instrumentele de spionaj găsite la hotelul de pe litoral se aflau dispozitive de spionaj audiovizual ascunse în interiorul unei pietre, cravate bărbătești, o sticlă de Coca-Cola și o jucărie de pluș Minion.
La adresa lui Roussev a fost recuperată o trusă pentru fabricarea și testarea documentelor de identitate falsificate, iar în apartamentul cu un dormitor din Harrow, pe care Ivanova și Djambazov îl împărțeau, a fost găsită și o rezervă de pașapoarte false.
Activitățile lor reale s-au desfășurat între Regatul Unit, Austria, Spania, Germania și Muntenegru și au inclus împrăștierea cu o dronă a 100 de litri de sânge de porc asupra Ambasadei Kazahstanului din Londra și răpirea unui bărbat în Regatul Unit.
Aceștia au fost auziți discutând despre utilizarea „reginei biciurilor”, Gaberova, ca pe o capcană sexuală pentru a prinde un jurnalist important.
După arestarea sa, Roussev a negat inițial că ar fi spionat pentru Rusia, declarând poliției: „Nu am nicio activitate de tip James Bond, vă garantez”.
La pronunțarea sentinței, ședința care a fost televizată, judecătorul Nicholas Hilliard a lăudat poliția pentru „munca de investigație extrem de minuțioasă și hotărâtă”.
Acuzații au fost „motivați de bani”, a spus el, și au trăit „foarte confortabil” din sumele substanțiale care le-au fost plătite.
Comandantul Dominic Murphy, șeful unității de contraterorism din Scotland Yard, a declarat că rețeaua s-a angajat în spionaj „la scară industrială”. El a afirmat că aceștia reprezintă o „amenințare gravă” pentru Regatul Unit și Europa și a subliniat un „fenomen relativ nou prin care spionajul este «externalizat» de anumite state”.
Ministrul securității, Dan Jarvis, a declarat că sentințele „substanțiale” pe care le-au primit „ar trebui să trimită un avertisment clar tuturor celor care încearcă să amenințe securitatea britanică, să facă rău Regatului Unit și să compromită siguranța publicului”. El a numit cazul un „memento dur” al amenințării „tot mai complexe” cu care se confruntă țara din partea „statelor ostile care doresc să o submineze”.