STIRIPESURSE.RO a solicitat Biroului de Presă al Patriarhiei Române o serie de precizări despre situația fostului episcop al Hușilor, Cornel Onilă. Întrucât acesta este primul caz de ierarh ortodox condamnat la închisoare, STIRIPESURSE.RO a întrebat Biroul de Presă al Patriarhiei Române ce statut mai are Onilă după condamnare și dacă portretele acestuia din biserici pot fi sau nu șterse, așa cum există anumite doleanțe în spațiul public.
STIRIPESURSE.RO prezintă în exclusivitate răspunsul primit de la Biroul de Presă:
Având în vedere faptul că, în ziua de 18 august 2017, episcopul Corneliu (Cornel) Onilă a înaintat Sfântului Sinod cererea sa de retragere din slujire, care a fost aprobată în aceeași zi, și că, din punct de vedere statutar, cererea de retragere din slujire este echivalentă cu caterisirea, în prezent Cornel Onilă este un ierarh caterisit, cu statut eclesial de monah, motiv pentru care el nu poate fi cercetat și judecat de Consistoriul Arhieresc Prim, care este unica instanță de judecare în fond a ierarhilor.
La ședința de lucru din zilele de 1-2 iulie 2025, Sfântul Sinod va fi informat de către Cancelaria Sfântului Sinod despre condamnarea lui Cornel Onilă la o pedeapsă de 8 ani de închisoare cu executare, precum și despre faptul că, în prezent, Cornel Onilă este un ierarh caterisit, cu statut eclesial de monah.
Locașurile de cult unde există portrete ale lui Corneliu Onilă pictate în perioada 2009-2017 sunt proprietatea unităților de cult din Episcopia Hușilor, iar o eventuală intervenție asupra respectivelor picturi, în sensul de ștergere a acestora, trebuie făcută cu acordul Comisiei de Pictură Bisericească, cu aprobarea Chiriarhului eparhiei respective și cu respectarea legislației specifice în vigoare; totodată, trebuie spus și faptul că nu există în tradiția eclesială ortodoxă practica de a elimina portretele unor ierarhi sau clerici sancționați de Biserică și/sau stat.
Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanul, pe numele de mirean Cornel Onilă, trimis în judecată pentru viol și alte agresiuni sexuale, a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare. Judecătorii i-au interzis fostului episcop al Hușilor să mai ocupe o funcție publică timp de 5 ani după executarea pedepsei și să ia legătura cu victimele.
Totodată, fostul arhimandrit Sebastian Jitaru, care a executat anterior o pedeapsă privativă de libertate pentru că l-ar fi șantajat pe fostul episcop, a fost și el condamnat pentru viol și alte agresiuni sexuale la 14 ani și două luni de închisoare.
Fostul ierarh este acuzat de infracțiuni la viața sexuală, după ce în anul 2017 în spațiul public au apărut unele înregistrări în care acesta ar fi întreținut relații sexuale cu un minor. Un scandal a izbucnit în iunie 2017 la Episcopia Hușilor, când Corneliu Bârlădeanul, pe atunci episcop al Hușilor, a reclamat la DNA că este șantajat de trei preoți care i-au cerut bani sau funcții pentru a nu face publică o înregistrare în care prelatul ar apărea în timp ce întreține relații homosexuale cu o persoană despre care se crede că era un elev de la Seminarul Teologic Huși.
Fostul episcop al Hușilor s-a retras din funcție în august 2017 și în ultimii ani a trăit la Mănăstirea Văratec.