Un studiu recent a atras atenția asupra legăturii dintre consumul de carne de pui și riscul de deces prematur și de apariție a anumitor tipuri de cancer. Studiul, publicat în revista Nutrients, a analizat datele de la 4.869 de persoane din sudul Italiei și a constatat că consumul de peste 300 de grame de pui pe săptămână ar putea fi asociat cu o creștere de 27% a riscului de deces din orice cauză și cu o creștere de 2,3% a riscului de a suferi de cancere ale tractului gastrointestinal.
Cu toate acestea, autorii studiului au clarificat că nu s-a stabilit cauzalitatea, adică nu este sigur dacă consumul de carne de pui cauzează creșterea riscului și a mortalității. De asemenea, studiul nu a luat în considerare alți factori importanți, cum ar fi originea puiului consumat (care ar putea fi expus la diferite pesticide în funcție de zona geografică) sau metoda de creștere a puiului (puii crescuți industrial primesc adesea antibiotice și hormoni care ne-ar putea afecta sănătatea).
Prin urmare, aceste noi dovezi nu sunt suficiente pentru a schimba recomandările nutriționale și nici pentru a considera puiul cancerigen sau o sursă nesănătoasă de proteine. Mai degrabă, studiul ridică necesitatea de a investiga modul în care factorii din jurul consumului de pui ar putea afecta sănătatea oamenilor, lucru care se aplică și altor surse de proteine, cum ar fi peștele sau legumele.
În cele din urmă, ideala este să continuăm să ne concentrăm pe calitatea generală a dietei noastre, inclusiv pe varietatea de nutrienți și alimente, pe mărimea porțiilor și pe metodele de gătit pe care le folosim. Cancerul este a doua cauză principală de deces în România, responsabil pentru 19,1% din totalul deceselor în 2023, conform datelor oficiale. Numărul cazurilor noi de cancer a crescut cu 21% în 2023 comparativ cu anul precedent, iar peste 550.000 de români se află în evidența medicilor cu această boală.