O echipă de cercetători italieni a reușit să prezică în mod corect alegerea Papei Leon al XIV-lea, cu mult înainte ca el să apară în fața mulțimilor la Roma.
Oamenii de știință de la Universitatea Bocconi din Milano au folosit o combinație de rețele sociale, știință a datelor și intuiție academică pentru a prezice corect alegerea Papei. Într-un studiu recent publicat, cercetătorii au anunțat că Robert Prevost, acum Papa Leon al XIV-lea, a fost favorit în analiza lor de rețea realizată cu mult înainte ca fumul alb să se înalțe din Capela Sixtină.
Prevost, în vârstă de 69 de ani, s-a născut la Chicago, dar a lucrat decenii în America Latină. În 2015 a devenit episcop în Peru, țară al cărei cetățean a devenit în același an. Supranumit „Yankeul latin” de presa italiană, Papa Leon al XIV-lea sparge tiparele clasice: este matematician, vorbește cinci limbi și este perceput ca un moderat influent.
Cercetătorii au aplicat metode științifice riguroase pentru a analiza „rețeaua Conclavului”, evaluând poziția fiecărui cardinal în cadrul rețelei ecleziastice internaționale, ținând cont de influență, conectivitate și capacitatea de a forma coaliții. Ei au folosit trei criterii cheie pentru a evalua cât de „proeminent” este un cardinal în rețea, inclusiv centralitatea eigenvectorială, care este un indicator al influenței într-o rețea complexă.
Potrivit studiului, lista favoriților era următoarea:
* Robert Prevost (SUA) – moderat, influent în rețea
* Lazzaro You Heung-sik (Coreea de Sud) – liberal moderat
* Arthur Roche (Marea Britanie) – liberal
* Jean-Marc Aveline (Franța) – liberal moderat
* Claudio Gugerotti (Italia) – liberal moderat
Cercetătorii spun că nu au încercat să ghicească viitorul, ci să arate cum o metodologie solidă poate face lumină chiar și în cele mai obscure colțuri ale proceselor umane și organizaționale. Ei consideră că alegerile pentru Papă sunt sacre și trebuie tratate cu respect, dar și că relațiile contează și pot fi înțelese prin știința rețelelor.
Papa nu a fost „ghicit” prin magie, ci „ales” și în rețea – o rețea socială internă a Bisericii, cartografiată cu precizie matematică. Știința și credința, din nou față în față, într-o lecție de transparență subtilă într-un proces milenar.