Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu, a declarat că actuala criză politică se suprapune peste problemele economice deja existente, generând o presiune accentuată asupra cursului valutar. Astfel, euro a depășit pragul psihologic de 5 lei, declanșând neliniști în rândul investitorilor și cetățenilor.
„Este o presiune pe cursul valutar. A fost gestionată adecvat azi. Deprecierea e totuși de numai două procente, e o depreciere mică. Am depășit un prag psihologic și emoția e mare, dar Banca Națională face tot ce poate pentru a nu pierde din mână o situație care, dacă e pierdută o dată, mi-e greu să cred că o mai prindem înapoi”, a explicat Suciu, într-o intervenție la Antena 3 CNN.
Tensiune multiplă: criză politică + economie fragilă
Suciu a subliniat că România se confruntă cu o perioadă de tensiune și presiune multiplă, care derivă din suprapunerea unei crize politice interne peste o economie deja fragilă.
„E o perioadă de tensiune, presiune, în care trebuie să fim activi și care s-a concretizat în urma unor crize suprapuse – o criză politică și o situație economică dificilă chiar de dinainte”, a precizat purtătorul de cuvânt al BNR.
Avertisment dur: fără fonduri europene și investiții, economia riscă blocajul
Oficialul BNR a transmis și un avertisment ferm către factorii de decizie politică, subliniind că economia României este alimentată esențial de fonduri europene și investiții străine directe. Orice măsură populistă sau politică economică incertă ar putea bloca aceste surse vitale de capital.
„Dacă cineva decide că n-are nevoie de fonduri europene, că trebuie să facă naționalizări sau alte năzbâtii economice, evident că acest flux de bani care ține România în viață se va opri. Deja avem sincope. O criză politică prelungită nu face decât să accentueze o criză economică și așa complicată”, a mai spus Suciu.
BNR încearcă să stabilizeze cursul
Banca Națională intervine pentru a limita volatilitatea leului, însă situația devine din ce în ce mai dificilă într-un climat politic instabil și economic tensionat.