O firmă din Neamț, specializată în comerțul cu bijuterii din metale prețioase, a fost implicată într-o rețea internațională de tranzacții fictive, având scopul de a frauda bugetul de stat și de a spăla cantități mari de aur. Prejudiciul estimat se ridică la peste 72 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 14 milioane de euro.
Rețeaua, ce se extinde pe axa România–Italia–Elveția–Austria, a fost demascată de inspectorii antifraudă de la Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), în colaborare cu autoritățile fiscale europene. În conformitate cu un comunicat oficial, firma din Neamț face parte dintr-un lanț de tranzacționare fictiv, alături de alte trei entități din Italia, Elveția și Austria. Acest circuit transfrontalier a fost creat pentru a masca tranzacțiile reale cu metale prețioase și a evita obligațiile fiscale.
Inspectorii ANAF au descoperit că prin aceste tranzacții artificiale, un operator economic italian a încercat să legitimeze o cantitate substanțială de metale prețioase și să legalizeze transferurile de bani între conturi din România și Italia.
Pentru o mai bună înțelegere a fluxurilor de mărfuri și fonduri, inspectorii ANAF au colaborat cu autoritățile fiscale din Elveția și alte state europene, folosind schimburi oficiale de informații. Ancheta a scos la iveală și nedeclararea veniturilor și a TVA-ului de către firmă în perioada 2023–2024. De asemenea, s-a constatat că firma a utilizat o platformă de tranzacționare cripto pentru a extrage fonduri. Acestea erau convertite în criptomonede și transferate în portofele virtuale, ceea ce a dus la o diminuare artificială a sumelor înregistrate în contabilitate.
DGAF a estimat obligații fiscale suplimentare de peste 72 milioane de lei și a început procedurile pentru sesizarea organelor de urmărire penală.