Românii sunt chemați la urne pe 4 mai (primul tur) și 18 mai (al doilea tur) 2025 pentru a decide cine va fi următorul președinte al României. Alegerile prezidențiale din acest an vin cu un interes crescut, dar și cu o logistică importantă în spate, în care sunt implicați mii de membri ai birourilor electorale, președinți de secții de votare și observatori.
Toți aceștia vor fi plătiți pentru activitatea prestată, în funcție de mai mulți factori, precum tipul secției de votare, funcția deținută, precum și durata implicării – între trei și șapte zile, în funcție de atribuții și turul de scrutin.
Cine și cât primește?
Potrivit legislației în vigoare, indemnizațiile se acordă astfel:
- Președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară:
🗓️ max. 5 zile pentru primul tur, 3 zile pentru al doilea tur
💸 248 lei/zi - Președinta Biroului Electoral Central:
💸 263 lei/zi - Președinții birourilor electorale din străinătate:
🗓️ max. 5 zile/tur de scrutin
💸 548 lei/zi - Membrii birourilor electorale din străinătate care sunt și operatori de calculator:
🗓️ max. 5 zile/tur
💸 Indemnizație corespunzătoare cumulului de atribuții - Președinții birourilor pentru votul prin corespondență și locțiitorii acestora:
🗓️ max. 7 zile/tur de scrutin
Sumele pot părea diferite în funcție de locația secției și complexitatea atribuțiilor, iar cei care participă la ambele tururi pot cumula un venit semnificativ pentru implicarea lor în procesul electoral.
O mobilizare amplă
Alegerile prezidențiale din 2025 presupun o mobilizare uriașă atât în țară, cât și în diaspora. Mii de secții de votare vor fi amenajate în România și în afara granițelor, iar autoritățile se bazează pe o bună organizare, transparență și implicare din partea tuturor celor desemnați să supravegheze procesul.