Noul cancelar german Friedrich Merz şi-a exprimat sâmbătă optimismul rezervat legat de încheierea războiului din Ucraina în viitorul apropiat, conform DPA şi AFP.
Merz a participat sâmbătă, la Kiev, la un summit al ţărilor din ‘Coaliţia voluntarilor’, alături de lideri din Franţa, Regatul Unit şi Polonia, prezenţi în capitala ucraineană, precum şi de liderii altor state europene, care au participat prin videoconferinţă, conform Agerpres.
”Acest război trebuie să se încheie. Şi cred că în prezent şansele sunt mici. Dar există totuşi o oportunitate”, a declarat el într-un interviu acordat postului german ARD.
Friedrich Merz a subliniat că preşedintele rus Vladimir Putin trebuie să înţeleagă inutilitatea continuării războiului din Ucraina, adăugând că Uniunea Europeană lucrează la un nou pachet de sancţiuni împotriva Moscovei.
”Acum suntem foarte uniţi”, a afirmat şeful executivului german, care a apreciat angajamentul Statelor Unite ale Americii.
Ţările din ‘Coaliţia voluntarilor’ au convenit sâmbătă să susţină o încetare a focului de 30 de zile, cu o supraveghere asigurată în principal de Statele Unite, la care vor contribui toate statele europene, a anunţat, la Kiev, preşedintele francez Emmanuel Macron.
Referitor la această iniţiativă, Friedrich Merz a declarat pentru postul de televiziune ZDF că ”Putin trebuie să înţeleagă că nu poate divide Occidentul”. ”Aceasta reprezintă cea mai mare iniţiativă diplomatică din ultimele luni, dacă nu chiar din ultimii ani, pentru a pune capăt războiului din Ucraina”, a subliniat Merz.
Pe lângă aceste aspecte, discuţiile dintre liderii europeni au fost concentrate pe modalităţile prin care pot susţine Ucraina, atăt în context militar, cât şi în ceea ce priveşte ajutorul umanitar. Este esenţial ca comunitatea internaţională să rămână solidară cu Ucraina, având în vedere provocările enorme cu care se confruntă această ţară. Uniunea Europeană a implementat deja o serie de măsuri menite să ajute Ucraina să îşi protejeze integritatea teritorială, însă liderii prezenţi la summit au recunoscut că mai sunt paşi importanţi de făcut.
Merz a mai adăugat că ”Este timpul ca toate ţările occidentale să îşi pună deoparte diferenţele pentru un scop comun. Războiul din Ucraina nu este doar un conflict local, ci un test pentru valorile democratice la nivel global. Nu putem permite ca agresiunea să fie recompensată”. Aceste cuvinte au rezonat puternic în rândul liderilor europeni, care au reiterat importanţa menţinerii unei linii dure în faţa acţiunilor Rusiei.
Analiştii de politică externă consideră că întâlnirea de la Kiev reprezintă un moment crucial, deoarece a fost marcată de o unitate remarcabilă în rândul naţiunilor europene. Aceasta reflectă o schimbare de paradigmă în gândirea strategică, unde securitatea colectivă devine o prioritate. De asemenea, s-a discutat despre posibilitatea extinderii asistenţei financiare, care ar putea ajuta Ucraina să îşi reconstruiască infrastructura distrusă de război.
În concluzie, summitul de la Kiev a subliniat angajamentul ferm al comunităţii internaţionale faţă de Ucraina şi a pus accent pe importanţa unităţii între naţiunile europene. Friedrich Merz, prin intervenţiile sale, a adus un mesaj important că este esenţial ca Europa să fie pregătită să răspundă provocărilor viitoare, asigurând astfel un viitor stabil pentru regiune. Unităţi statale precum Polonia, Franţa, Regatul Unit, dar şi alte state europene, continuă să îşi reafirme sprijinul faţă de Ucraina, atât pe plan militar, cât şi diplomatic.