Transformarea cardinalului Prevost în Leon al XIV-lea duce papalitatea dincolo de Italia și de Europa. Cu toate acestea, Biserica Catolică rămâne concentrată în propriul său mini-stat din interiorul capitalei italiene, creând o juxtapunere incomodă pentru actualul guvern italian.
Până în prezent, Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei, a reușit să îl convingă pe președintele Donald Trump că ea este un european sănătos iubitor de MAGA. Acum, Meloni s-a trezit că împarte Roma cu un șef de stat care l-a criticat pe rețelele de socializare nu numai pe adjunctul lui Trump, J.D. Vance, ci indirect pe însuși Trump.
Papa Francisc a ridicat o problemă similară, dar înstrăinarea sa de adepții dreptei doamnei Meloni putea fi considerată de la sine înțeleasă. El nu îi plăcea deloc, iar pentru ei era puțin mai bun decât un marxist. Una dintre primele sale declarații a fost Evanghelia Gaudium, care denunța o „economie a excluziunii și inegalității”.
Leon reprezintă o dificultate mai mare, nu doar pentru Meloni, ci și pentru acea parte – și este o mare parte – a dreptei populiste internaționale care se consideră creștină. În primul rând, vârsta sa. La cei 69 de ani ai săi, ne putem aștepta ca el să mai trăiască încă 20 de ani sau mai mult, perioadă în care va avea suficient timp, oportunități și autoritate pentru a-și expune ideile.
Noul papă a fost descris ca fiind la mijloc de drum. Dar, pe baza a ceea ce știm până acum, ar părea mai corect să spunem că, spre deosebire de mulți liberali și tradiționaliști catolici fermi, el îmbrățișează cu aceeași convingere întreaga învățătură catolică.
Numele papal al lui Leon îl onorează pe Leon XIII, părintele doctrinei sociale catolice. Este pasionat de grija față de cei marginalizați, de protecția mediului și de garantarea bunăstării migranților. Dar, spre deosebire de Francisc, care și-a făcut prima apariție în robe albe simple, Leon a purtat o mozzetta, o pelerină de catifea roșie lungă, precum cea purtată de Benedict și de numeroși papi tradiționaliști înaintea sa.
În 2012, viitorul Leon al XIV-lea deplângea „stilul de viață homosexual” și familiile netradiționale. Și în timp ce el era șeful ordinului augustinian și Francisc arhiepiscopul de Buenos Aires, cei doi bărbați au intrat în conflict. Relațiile dintre ei erau atât de proaste încât, atunci când fostul cardinal Bergoglio a fost ales papă, Leon le-a spus unor colegi augustinieni că, prin urmare, el nu va fi niciodată numit episcop.
Cu toate acestea, Francisc trebuie să fi ajuns să aprecieze calitățile lui Leon, deoarece mai târziu l-a numit episcop, apoi i-a acordat un rol-cheie la Vatican și, în cele din urmă, l-a făcut cardinal. Dar Leon a respins hirotonirea femeilor, chiar și ca diaconi. Iar în calitate de episcop în Peru, din 2015 până în 2023, s-a opus predării teoriei genului în școli.
În Illinois, statul său natal, a votat mai des în alegerile primare republicane decât în cele democrate. Nimic din toate acestea nu se potrivește cu faptul că este un progresist declarat. Astfel, dacă și când va vorbi despre, să zicem, faptul că guvernul italian transportă solicitanții de azil în Albania, va avea o credibilitate mult mai mare.
Dar va vorbi el? Ar putea fi tentat să își atenueze criticile acum că este papă? Dacă ne luăm după noul său nume, el nu se va da în lături de la confruntare. Leon X l-a excomunicat pe Martin Luther. Iar Leon I, cunoscut sub numele de Leon cel Mare, a călătorit spre nord de Roma pentru a-l supraveghea pe Attila Hunul în apropiere de Mantua. După ce l-a întâlnit pe papă, Attila și-a întors cu blândețe hoarda și a părăsit Italia fără să jefuiască Roma. Morala? Să nu subestimezi niciodată un Leu.