marți, mai 20, 2025
spot_img

România poate doborî fără restricții dronele rusești

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a promulgat luni două legi importante: una privind controlul utilizării spațiului aerian național și cea de-a doua referitoare la desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român.

Prima lege stabilește autoritățile și instituțiile care au competențe în luarea măsurilor de prevenire și contracarare a utilizării spațiului aerian național de către aeronave, sisteme de aeronave fără pilot la bord și alte vehicule aeriene. Această lege va crea un nou cadru de cooperare și coordonare la nivelul autorităților și instituțiilor care au competențe în gestionarea și monitorizarea spațiului aerian național, precum și de asigurare a respectării regulilor de utilizare a acestuia, ceea ce va contribui la creșterea siguranței și securității aviației.

Potrivit legii, se constituie situații în care o aeronavă utilizează neautorizat spațiul aerian național, cum ar fi atunci când unitățile de trafic aerian sau serviciile militare de supraveghere și control primesc informații referitoare la producerea unui act de intervenție ilicită la bordul aeronavei, chiar dacă se respectă autorizarea primită. De asemenea, se primesc informații referitoare la existența la bordul aeronavei a unor substanțe sau materiale periculoase, care ar putea fi folosite într-un act de terorism.

Persoanele de drept public și privat care au în proprietate, operează sau administrează obiective care necesită măsuri de protecție contra amenințărilor specifice sistemelor de aeronave fără pilot la bord au obligația de a implementa și de a menține măsuri de protecție a acestor obiective. Prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării se stabilesc obiectivele care necesită măsuri de protecție contra amenințărilor specifice sistemelor de aeronave fără pilot la bord și cerințele tehnice generale ale echipamentelor și sistemelor prevăzute.

A doua lege reglementează desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român atunci când nu este instituită starea de urgență, de asediu, de mobilizare ori de război. Desfășurarea misiunilor și operațiilor militare se realizează în cazul iminenței sau existenței unor acțiuni, fapte sau stări de fapt, capacități, strategii, intenții ori planuri ce pot afecta valorile, interesele și obiectivele naționale de securitate și/sau sunt de natură să pună în pericol direct sau indirect securitatea națională.

Misiunile și operațiile militare se execută de către forțele armate în mod exclusiv sau cu participarea forțelor armate străine, cu respectarea legislației României, a tratatelor internaționale, acordurilor bilaterale și multilaterale și a înțelegerilor tehnice încheiate cu forțele armate străine.

Inițierea misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român se aprobă de către președintele României la propunerea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în condițiile în care indicatorii și avertizările stabilite prin planuri arată o deteriorare a mediului de securitate internațional sau regional și iminența unor riscuri de securitate la adresa statului român. Președintele României informează Parlamentul în termen de cinci zile cu privire la decizia luată și dacă Parlamentul este în vacanță, la începerea sesiunii ordinare sau extraordinare, după caz.

Articole relevante

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie

400FaniÎmi place
- Advertisement -spot_img

Ultimele articole