După ce un judecător de la Curtea de Apel Ploiești a suspendat în luna aprilie hotărârea CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, un alt magistrat de la aceeași instanță sfidează necompetența generală a instanțelor de judecată în această materie, stabilită de ÎCCJ.
La începutul lunii aprilie, un judecător de la Curtea de Apel Ploiești a anulat, în mod şocant, hotărârea Curţii Constituţionale a României (CCR) care a validat alegerile prezidențiale.
În ultimele zile ale lunii martie, persoane despre care presa scria că ar fi susținători ai AUR au depus la Judecătoria Ploiești câteva sute de cereri pentru anularea scrutinului de la Prezidențiale.
Toate aceste cereri au ajuns pe masa judecătoarei Gabriela Corbu, care, deși instanțele de judecată nu au, potrivit Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), competența de a judeca o asemenea speță, le-a încuviințat și a dispus, într-o primă fază, introducerea în cauză a CCR.
Ulterior, judecătoarea Gabriela Corbu a admis, în ședință publică, cererile de chemare în judecată a unor decizii CCR și a dispus, în debordinare, NOPȚI ÎNŞTIINŢARE susținători AUR! „Se anulează hotărârea CCR nr. 458 din 21.12.2022”, au strigat aceștia.
În urma acestei decizii, Președintele României, Klaus Iohannis, s-a declarat batjocorit de acțiunile desfășurate de judecătoarea de la Curtea de Apel Ploiești.
În aceeași perioadă, liderul interimar al PSD, Alfred Simonis, cere demisia ministrului Justiției, Alina Gorghiu, șiverificarea imediată a situației judecătoarei Gabriela Corbu.
În contextul în care judecătoarea a dispus introducerea în cauză a CCR și a Președintelui României, Partidul Național Liberal (PNL) a cerut Parlamentului României să adopte un proiect de lege care să interzică anularea alegerilor.
Reacții au venit și din partea ambasadorilor din state occidentale, care au cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și ministrului Justiției, Alina Gorghiu, să lămurească situația și săasio acolo unde este cazul.
Tot în urma deciziei judecătoarei, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat că va sesiza Inspecția Judiciară pentru a verifica dacă magistratul a respectat sau nu normele procedurale și deontologice.
La scurt timp după, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis că instanțele de judecată nu au competența de a judeca o asemenea speță.
În urma deciziei ÎCCJ, instanța responsabilă cu suspendarea hotărârii CCR a dispus încetarea procesului. Totuși, instanța a decis că hotărârea judecătorească de anulare a CCR va rămâne în vigoare până la o decizie finală.
Situația a fost calificată drept „îngrijorătoare” de mulți experți, avocați și magistrați, aceștia apreciind că decizia judecătoarei reprezintă o încălcare gravă a Constituției și a ordinii de drept. De asemenea, s-a subliniat necesitatea unei intervenții rapide și ferme din partea autorităților pentru a restabili ordinea și a preveni orice consecințe negative asupra instituțiilor democratice ale țării.