Primul calculator din lume a fost realizat în Germania nazistă, ca parte a unui proiect secret de cercetare. Dispozitivul, cunoscut sub numele de Z3, a fost conceput de inginerul Konrad Zuse, care l-a dezvoltat pe cont propriu, fără sprijinul sau influența altor matematicieni ori fizicieni internaționali.
IT sau Tehnologia Informației și Comunicării este un domeniu esențial în anul 2025. Computerele, gadgeturile de toate felurile folosesc aplicații și programe care ne fac viața mai ușoară. De la reglarea automată a căldurii în locuință și până la jocuri ultra-performante, tehnologia informatică este peste tot în jurul nostru.
Puțini știu că prima mașină de calcul programabilă din lume, primul computer electromecanic operațional, a fost de fapt un proiect secret nazist. Acesta a fost realizat de inginerul și inventatorul german Konrad Zuse, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Se numea Z3 și era capabil de operațiuni uimitoare pentru acele vremuri. În plus, tot Zuse a inventat și primul computer comercial din lume.
În anul 1935, Konrad Zuse, un tânăr inginer, născut în Berlin în anul 1910, se lupta cu o meserie extrem de plictisitoare. A llvm IID făcut, manual, numeroase calcule. O rutină înfiorătoare pentru un tânăr de 25 de ani.
Zuse, cu talentul său înăscut de inventator, dar și cu priceperea sa în domeniul fizicii și matematicii, a început să se gândească la realizarea unui aparat care să facă toate calculele în mod automat. Toate invențiile erau experimentate în apartamentul părinților săi de pe Methfesselstraße numărul 10, Berlin. În anul 1936, Zuse a inventat prima mașină de calcul programabilă, numită Z1.
În anul 1939, Zuse a fost chemat de naziști în armată. Cum luptele în câmp deschis, avioanele sau tancurile nu se potriveau cu aptitudinile sale, Zuse a fost trimis să servească cel de-Al Treilea Reich în zona invențiilor militare. Așa a reușit să primească fonduri pentru a îmbunătăți Z1.
Din cauza războiului, Zuse era complet izolat din punct de vedere științific. Nu putea lua legătura cu colegi sau omologi din alte state. Chiar și în aceste condiții, bazându-se pe cunoștințele sale, dar și pe o capacitate extraordinară de a inova, inginerul neamț a reușit un lucru incredibil: primul calculator electromecanic complet funcțional din istorie.
Se numea Z3 iar proiectul a fost parțial finanțat de statul german. Era un proiect secret nazist. Pentru a primi mai ușor finanțare pentru calculatoarele sale, Zuse și-a înființat compania Zuse Apparatebau, supravegheată și sprijinită de Guvernul german. Z3 era un calculator, tot în virgulă mobilă, binar, pe 22 de biți. Putea fi programat prin bucle iar memoria sa și unitatea de calcul se bazau pe relee telefonice.
Modelul Z3 era capabil să facă automat multe operațiuni matematice, dar și să efectueze calcule în zona aerodinamicii. De altfel, acesta era și motivul pentru care Zuse a fost sponsorizat de Guvernul german, acela de a reuși să facă aplicații necesare în industria aviatică.
După terminarea războiului, Konrad Zuse și-a reluat activitatea științifică. Nu a fost membru al Partidului Nazist și nu a fost implicat în politică, chiar dacă a fost finanțat în câteva proiecte de Guvernul german, în timpul războiului. În anul 1949, Zuse s-a reapucat de calculatoare. A creat modelul Z4, o îmbunătățire majoră a lui Z3. Era tot un calculator bazat pe relee și a atras atenția matematicianului Eduard Stiefel de la Institutul Federal Elevețian de Tehnologie din Zurich.
În anul 1949, Zuse a înființat Zuse KG și a reușit să vândă primul Z4 către ETH Zurich. Acest model s-a dovedit extrem de fiabil iar popularitatea lui Konrad Zuse și a companiei sale a crescut considerabil. Z4 era singurul calculator funcțional, la acea vrem, în Europa Continentală. În plus, era singurul calculator din lume care a funcționat corect. Firma lui Zuse a construit până în 1967 nu mai puțin de 251 de calculatoare, inclusiv variante îmbunătățite care au ajuns până la modelul Z43.
În 1967, firma Zuse KG a fost vândută companiei Siemens. Konrad Zuse a fost un adevărat deschizător de drumuri în domeniul IT, fiind și creatorul limbajului de programare de nivel superior numit Plankalkül, elaborat încă din 1948.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Guvernul Nazist l-a finanțat pe Konrad Zuse și pentru un proiect militar important. Prin Institutul de Cercetări în Aerodinamică, Zuse a fost plătit să construiască mașinile de calcul S1 și S2 pentru calculul corecțiilor aerodinamice ale aripilor folosite la bombele zburătoare controlate prin radio.
Mașinile lui Zuse au contribuit la apariția rachetelor ghidate Henschel Werke, înaintașele rachetelor de croazieră moderne. Spacialiștii spun că modul de realizare al circuitelor pentru calculatorul S1 a fost predecesorul circuitelor calculatoarelor de mai târziu.